De vraag of je eigenlijk een boek echt nodig hebt om de leukste foodie-plekken in Londen te vinden, ga ik lekker niet hier voor je beantwoorden! De Britse hoofdstad zit zo boordevol verrassende, spannende en gewoon superlekkere eetplekken en culinaire hotspots dat je ook zonder een boek wel af kan. Nodig dus zeker niet, maar leuk is het natuurlijk wel om als voorpret wat leuke adressen te ontdekken. Eat Londen 2 is een heerlijk boek om thuis voor (of na) een trip naar Londen eens door te lezen.
Zo kun je je verlekkeren aan 1, 2 en 3 sterren restaurants waar je gewoonlijk niet zo snel – of misschien wel nooit -zal eten. Want, laten we voor de verandering eens met de minpunten beginnen, dat is ook gelijk mijn grootste bezwaar tegen dit boek: het grote gedeelte van de restaurants, places-to-be en wijnbars zijn toch wel gericht op een publiek in zakelijk pak en vrouwelijke power suit met bijbehorende goedgevulde portemonnee. Misschien ook niet zo verrassend als je weet dat de bekende designer & restaurateur (Sir) Terence Conran een van de twee auteurs van het boek is.

Foto’s zijn prachtig gestyleerd

Aan het eind van ieder hoofdstuk nog ene klein overzicht van “More places to visit in the area”
En waarom dan toch het boek gekocht in dat schattige vintage winkeltje vlakbij Saint Paul’s Cathedral? Natuurlijk als aandenken van een van de reizen naar Londen waar ik weer veel te veel lekkere eetplekken had ontdekt. Maar ook omdat naast de snobberige hotspots ook nog genoeg leuke markten, brouwerijen, bakkerijen, slagers en zelfs ijssalons worden beschreven. Zowel de voor als de achterkaft kun je uitklappen waarbij een grote map van Londen tevoorschijn komt. Op de map staan handige punaises à la Google die direct weer terug te herleiden zijn naar de beschrijvingen die (per wijk) in het boek worden gegeven.

Handige uitklapbare kaart met de verschillende locaties erop aangegeven.
Voor de erg doorgewinterde Londen-ganger zijn die wijken misschien direct herkenbaar aan de naam. Ik had toch wel wat moeite te visualiseren waar Clerkenwell, Hammersmith of Brixton zich precies bevonden. Vreemd vind ik de laatste trend in culinair-reisgidsenland dat er dan toch ook weer recepten in het boek staan. Alsof de auteurs (of de uitgever?) geen keuze konden maken om alleen een reisgids voor foodies te maken en dat het toch weer een ‘half’ kookboek moest worden. Ik heb er nog niets uit gekookt en ik denk dat ik dat ook niet heel snel zal doen. Voor kookinspiratie kijk ik liever in een “echt kookboek”. En ook daarvan heb ik er al te veel in de boekenkast en op de vensterbank staan!

Naast heerlijke foodie plekken staan er ook recepten in het boek
Ik vind Eat London 2 zeker een leuk boek om uitgebreid doorheen te bladeren voorsta ik weer een bezoek aan Londen breng. De leukste adressen in de buurt van mijn hotel, of de buurt die ik die keer wil ontdekken, schrijf ik in mijn Moleskine notitie-boekje. Het zware boek zelf laat ik thuis. Een paar keer heb ik van de kaart ook een foto gemaakt met mijn telefoon zodat ik de locaties op de kaart ook visueel bij me heb.
De tips waar ik het meest van heb genoten zijn:
1. Chin chin labs: ijswinkel met ‘liquid nitrogen’ ijs
2. Marylebone farmers market: kleine, intieme boerenmarkt met zo’n twintig kramen met de heerlijkste écht huisgemaakte producten, kaas, fruit & groenten, vis, vlees en pasteien.
3. Pho, Vietnamees restaurant. Pho zit op ene paar plekken in Londen. Ik at bij de nieuwste Pho (dat je volgens het menu trouwens uitspreekt als Fur) bij Spitalfiels Market.
Heb jij zelf tips voor leuke reisgidsen voor foodies?
Geef een reactie