Kookboeken zijn een echte trend de laatste jaren. Nog nooit verschenen er zoveel kookboeken (en kookten we er zo weinig uit!). Als echte urban foodie puilt bij mij de boekenkast ook uit van allerlei kookboeken vol recepten die ik graag nog eens wil maken. En de recepten uit Spicy. de West-Kruiskade staan heel hoog op mijn todo-lijst.

Yum! uit: Spicy. De West-Kruiskade kookt.
Mijn favoriete kookboeken zijn de boeken van een kok uit een specifiek restaurant: Jamie Oliver natuurlijk die zo’n beetje een hele eigen plank nodig heeft. Maar ook Jonathan Karpathios ‘Echt eten‘ (restaurant Vork & Mes), Yvette van Boven’s ‘Home made – Zomer‘ en ‘Home made – Winter‘ (restaurant Aan de Amstel), Thomasina Miers’ ‘Wahaca‘ van het Londense Mexicaanse restaurant of ‘Hanoi Saigon‘ van de drie broers in het gelijknamige Vietnamese restaurant in Parijs.
Maar echt blij maak je met echte urban foodie-boeken, boeken over een straat of hele stad vol met info over de beste foodie plekken. Dus restaurants en lunch hotspots, maar vooral ook exotische supermarkten, boerenmarkten, bakkers & slagers, brouwerijen en echte slijters. Mensen die met passie bezig zijn met food, die weten wat ze verkopen en wat je er mee kunt bereiden. Mensen met liefde voor eten en drinken.

Leuk hoe de winkeliers worden geportretteerd
Het boek ‘Spicy. De West-Kruiskade kookt’ van Irene de Vette was dan een schot in de roos. 205 pagina’s vol informatie, uitbundige foto’s en recepten van de Rotterdamse West-Kruiskade. Deze straat op loopafstand van het Centraal Station in Rotterdam staat vol met een bonte verzameling exotische winkels, supermarkten, bakkers en slager. Een straat van 1000 smaken. Als je rondloopt geven de geuren, smaken en kleuren je het gevoel dat je in een korte tijd naar veel verschillende hoeken van de wereld reist. En deze bonte wereld heeft De Vette op een prima manier weten te vangen. De niet-geposeerde, natuurlijke foto’s van Maarten Laupman geven een goed gevoel van de dagelijkse gang van zaken op de West-Kruiskade. Het leuke van ‘Spicy’ is dat je een kijkje krijgt achter de deur van de winkels in de straat. Je maakt kennis met de gedreven medewerkers.

‘Kijkje in de keuken’ bij de zaken aan de West-Kruiskade
De gerechten – prachtig in beeld gebracht door Jinai Looi – worden gekookt door de bewoners zelf. Geen droge lijst ingrediënten en een werkwijze, maar een smeuïge achtergrondverhaal van de ervaren kok. Ieder gerecht, iedere kok heeft een eigen verhaal waardoor het gerecht nog lekkerder wordt. Bij de beschrijving van de gerechten worden ook de specifieke niet-Hollandse ingrediënten niet vergeten. Ik had het leuk gevonden als daar nog meer informatie over gegeven zou zijn. Net iets meer over de achtergrond en vooral het gebruik van exotische ingrediënten: wat zijn toch al die verschillende groentes die je bij toko kunt halen? Wat zit er op al die broodjes bij de Surinamer? En welke gebakjes kan ik het beste bij de Chinese bakker kopen? Als extra bij de verschillende gerechten wordt steeds een ‘wat drink je erbij’gegeven: van een blikje Ting of Fernandes tot een glas wijn of bier.

Recepten van exotische gerechten prachtig gefotografeerd
De volgende keer dat je naar Rotterdam gaat, moet de rechtgeaarde urban foodie zeker ‘Spicy’ meenemen. Door het handzame formaat stop je ‘m ondanks de hard cover makkelijk in je tas. Wat mij betreft smaakt de West-Kruiskade naar meer en ‘Spicy’ is de perfecte gids om een kijkje achter de voordeur en in de keuken van deze multiculi wereld te nemen.

Bewoners en bezoekers van de West-Kruiskade
Spicy. De West-Kruiskade kookt (€19,90)
Online verkrijgbaar via: Trichis Publishing en natuurlijk bij de goed gesorteerde boekenwinkel! (zoals H. de Vries boeken in Haarlem)
[…] hier het volledige nieuwsbericht. Dit bericht is afkomstig van Urban […]